Op het prachtige eiland Aruba is er één gerecht dat bijna iedereen kent en waar bijna iedereen van houdt: sòpi di galina, oftewel kippensoep. Deze heerlijke en hartverwarmende soep is een traditioneel gerecht dat vaak wordt gegeten als comfortfood of om een verkoudheid te bestrijden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van sòpi di galina, de ingrediënten die worden gebruikt en hoe je zelf deze heerlijke soep kunt maken.
De geschiedenis van sòpi di galina
Sòpi di galina is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Afro-Arubaanse keuken. Het is een gerecht dat van generatie op generatie is doorgegeven en dat een belangrijke rol speelt in de culinaire tradities van het eiland. Kippensoep wordt vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden, zoals feestdagen of familiebijeenkomsten, maar ook gewoon als troostrijk gerecht op een regenachtige dag.
De ingrediënten van sòpi di galina
De basis van sòpi di galina is natuurlijk kip. Het vlees van de kip wordt langzaam gekookt in water, samen met groenten zoals wortels, uien, selderij en aardappelen. Daarnaast worden er vaak kruiden en specerijen toegevoegd, zoals knoflook, laurierblad, peper en zout. Sommige mensen voegen ook nog vermicelli of rijst toe aan de soep voor een extra vullend effect.
De ingrediënten voor sòpi di galina zijn over het algemeen makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar. Het is een gerecht dat met liefde en zorg wordt bereid en dat de hele keuken vult met heerlijke geuren.
Zelf sòpi di galina maken
Als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van sòpi di galina, volg dan onderstaand recept:
Ingrediënten:
- 1 hele kip, in stukken gesneden
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 2 uien, grof gehakt
- 2 stengels selderij, grof gehakt
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- Zout en peper naar smaak
- 1 liter water
Bereidingswijze:
- Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de stukken kip toe. Bak de kip aan beide kanten goudbruin.
- Voeg de uien, wortels, selderij en knoflook toe aan de pan en bak deze kort mee.
- Voeg het water toe aan de pan en breng aan de kook. Voeg de laurierblaadjes toe en laat de soep ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen.
- Voeg de aardappelen toe en laat de soep nog eens 30 minuten koken, of totdat de aardappelen gaar zijn.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer warm.
Geniet van deze heerlijke en traditionele sòpi di galina en laat je verwarmen door de smaken van Aruba!